Dyskusja panelowa o francuskich debatach przed wyborami europejskimi

5 cze 2024

Jakie tematy dominują w kampanii wyborczej we Francji przed wyborami europejskimi? Jakie zmiany można zauważyć w porównaniu z poprzednim rokiem, jeśli chodzi o kandydatów i reprezentowane przez nich partie? W ostatnich tygodniach przed wyborami prezydent Macron – podczas swojego drugiego przemówienia na Sorbonie i w trakcie wizyty państwowej w Niemczech –
złożył wyraźne deklaracje dotyczące polityki europejskiej. Jaki jest aktualny stan europejskiej polityki Macrona, jakie ma możliwości działania na arenie krajowej i dokąd zmierzają relacje francusko-niemieckie? Dr Martin Koopmann, dyrektor zarządzający Fundacji Genshagen, oraz Maxime Lefebvre, dyplomata i profesor ESCP Business School, poruszyli te i inne kwestie podczas dyskusji panelowej, zorganizowanej między innymi przez Institut français des relations internationales oraz Institut français.

• By clicking on it, they establish a connection to the servers of the service YouTube and the video is played. Data protection information on this in our privacy policy.