Dialog obywatelski z Minister Stanu Moniką Grütters

125 mieszkanek i mieszkańców Brandenburgii i Berlina podążyło za zaproszeniem Fundacji Genshagen i wzięło udział w publicznej debacie z minister stanu ds. kultury, Moniką Grütters oraz dalszymi gośćmi wieczoru, Constanze Itzel, dyrektor Domu Historii Europejskiej w Brukseli i Katarzyną Wielgą-Skolimowską z Instytutu Goethego. Dyskusję prowadziła Stephanie von Oppen, redaktor radia Deutschlandfunk Kultur.

Foto: © Thomas Widenka/ BKM

godzina

27 sierpnia 2018

Temat dyskusji "Porozmawiajmy o Europie!" przyjęty został z dużym zainteresowaniem. Uczestnicy dyskusji stawiali szereg pytań i opowiadali o swoim lokalnym zaangażowaniu w kulturę i edukację kulturalną, komentowali aktualną politykę kulturalną i wychodzili z propozycjami dotyczącymi dalszego jej kształtowania w Niemczech oraz w ramach współpracy europejskiej. Poruszano szeroki wachlarz tematów, m.in. aktualne zagadnienia, jak natężenie tendencji nacjonalistycznych w Europie oraz możliwości przeciwdziałania im za pomocą kultury i sztuki.

Również znaczenie wspólnego dziedzictwa kulturowego oraz rola mediów i podręczników szkolnych znajdowały się w centrum uwagi. Uczestnicy opowiadali się za zwiększonym upowszechnianiem informacji o krajach sąsiednich, ich kulturze i historii. Podkreślano jak ważna jest nauka języków europejskich w celu okazania respektu sąsiadom. Dyskutujący opowiadali się za również za większą ilością europejskich projektów ponad granicami.

Program i dalsze informacje o dialogach europejskich rządu federalnego w roku 2018 na temat przyszłości Europy znajdziecie Państwo tutaj.

osoba do kontaktu

Magdalena Nizioł